Jarmo Hakkarainen – Pappi, opettaja, parantaja. Isä Jarmo Hakkaraisen juhlakirja

Onnittele isä Jarmo Hakkaraista!

Karjalan teologinen seura (KTS) julkaisee syksyllä 2020 Itä-Suomen yliopiston teologian osaston pitkäaikaisen opettajan, lehtori, rovasti Jarmo Hakkaraisen elämäntyötä kunnioittavan juhlakirjan Pappi, opettaja, parantaja. Isä Jarmo Hakkaraisen juhlakirja.

Sotkamossa vuonna 1955 syntynyt isä Jarmo Hakkarainen jäi eläkkeelle kesällä 2019 Itä-Suomen yliopistosta. Työnsä teologikoulutuksen parissa Joensuun yliopistossa hän aloitti jo 1988, samaan aikaan kun ortodoksinen teologikoulutus tuli yliopistoon. Tätä ennen hän oli toiminut opettajana ortodoksisessa pappisseminaarissa Kuopiossa. Papiksi hänet vihittiin Oulussa 1984.

Isä Jarmo on tullut opettajana tutuksi lukuisille Suomen ortodoksisen kirkon papeille ja kanttoreille sekä ollut monien Joensuun, sittemmin Itä-Suomen yliopistossa teologiaa opettavien persoonallinen työtoveri. Hän on saanut työstään yliopiston Vuoden opettaja -tunnustuksen.

Isä Jarmo tunnetaan monissa kristillisissä piireissä myös laajan julkaisutoimintansa välityksellä. Siihen kuuluu monia monografioita, tieteellisiä ja populaareja artikkeleita sekä kirjallisuusarvioita. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat bysanttilainen kulttuuri, elokuvat ja kirjallisuus – sekä tietysti pesäpallon seuraaminen.

KTS:n julkaiseman juhlakirjan toimittavat yhteiskuntatieteiden tohtori Talvikki Ahonen, apulaisprofessori Pekka Metso ja teologian tohtori Juha Riikonen. Teoksen ulkoasusta vastaa graafikko Leea Wasenius. Se ilmestyy kuluvana vuonna KTS:n julkaisujen sarjassa numerolla 4 arviolta 250 sivun laajuisena (koko 17 x 24 cm).

Juhlakirjassa julkaistaan seitsemän vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia sekä yhdeksän muuta artikkelia, joista osa on isä Jarmolle omistettuja persoonallisia puheenvuoroja ja muisteluita. Artikkelit käsittelevät muun muassa Bysanttia, ikonimaalausta, kirkkomusiikkia, pesäpalloa ja elokuvaa ortodoksisen estetiikan valossa. Teoksessa julkaistaan myös Jarmo Hakkaraisen bibliografia eli luettelo hänen kirjallisesta toiminnastaan vuosina 1979–2019.

Juhlakirjaan sisältyy perinteinen onnittelijoiden luettelo eli Tabula gratulatoria. Siihen saavat nimensä kaikki juhlakirjan tilaajat, jotka näin voivat muistaa isä Jarmon elämäntyötä. Onnittelu Tabulassa maksaa yhteisöille – esimerkiksi seurakunnille – 60 euroa, perustutkintoa suorittaville opiskelijoille 20 ja muille 30 euroa. Hintaan sisältyy tarvittaessa postimaksu.

Tabulan tuotoilla katamme juhlakirjan taitosta, painatuksesta ja postituksesta aiheutuvat kulut. Mahdollinen ylijäämä käytetään KTS:n yleisen toiminnan hyväksi. KTS on vuodesta 2003 lähtien tarjonnut ekumeenisen keskustelufoorumin itäsuomalaiselle teologikunnalle.

Voit halutessasi tilata juhlakirjan tästä linkistä tai kirjoittamalla selaimeen https://elomake.uef.fi/lomakkeet/26139/lomake.html. Täytä sähköisen lomakkeen kaikki tarpeelliset tiedot, muun muassa se, onko tilaaja yhteisö, opiskelija vai tavallinen yksityishenkilö. Maksa heti tämän jälkeen juhlakirjan hinta Karjalan teologisen seuran tilille FI49 5770 0520 1390 53 (Pohjois-Karjalan Osuuspankki).

Maksusuorituksen viestikenttään tulee merkitä ”Isä Jarmo” ja tilaajan nimi (siinä muodossa kuin toivot sen juhlakirjassa ilmoitettavan, mahdollisen puolison/kumppanin kanssa). Ilmoita myös kotikuntasi.

Tabulaan osallistuminen on mahdollista 15.6.2020 saakka.

Juhlakirja julkistetaan tilaisuudessa, johon KTS kutsuu kaikki kirjan tilanneet. Tilaisuuden ajankohta ei nykyisessä koronatilanteessa ole vielä selvillä, mutta on ymmärrettävin varauksin ensi syksynä. Juhlakirja on jaossa julkistamistilaisuudessa, jossa pääosa jakelusta pyritään hoitamaan. Muille kirja toimitetaan suorajakeluna tai postin välityksellä. Kaikkia tilaajia informoidaan juhlakirjan valmistumisesta ja julkistamistilaisuudesta.

Voit mielellään välittää tätä juhlakirjakutsua eteenpäin.

KTS:n puheenjohtajan, julkaisusihteerin ja juhlakirjan toimittajien kutsu osallistua tabula gratulatoriaan löytyy kokonaisuudessaan ältä.